Integratieve therapie

De kracht van integratie en waarom dat zo belangrijk is.

Integratieve therapie

De Integratieve therapie is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen. Onderzoek heeft het volgende aangetoond:

 

  • Alle therapieën zijn even werkzaam: geen enkele therapie kan claimen een beter effect te hebben dan een andere.

  • Therapeutische interventies hebben vrijwel geen intrinsiek werkzaam effect: het is de cliënt die iets doet met het aangebodene.

  • Een goede therapeutische relatie is een essentiële voorwaarde maar draagt slechts 8% bij aan het totale waarneembare effect.
  • Het is de cliënt die maakt dat de therapie werkt. Het therapeutische effect wordt door meer dan 80% bepaald door de cliëntfactoren.

 

Daarom ontwerp je in de integratieve therapie voor iedere cliënt steeds een nieuwe aanpak-op-maat. 

De kracht van integratie 

Je kunt meer impact maken met een integratieve aanpak-op-maat. 

  1.  Je combineert de werkzame factoren uit alle therapierichtingen tot een handzaam, overstijgend model. Daardoor gaat de therapie sneller. 
  2. Je werkt op een diep niveau: je integreert de persoonlijkheidsdelen die ten grondslag liggen aan de gepresenteerde symptomatologie van je cliënt.
  3. Je benut de 5 verschillende bewustzijnstoestanden (trance) zodat je cliënt ook de diepst gelegen oorzaken kan aanpakken. 
  4. Je benut de hulpbronnen van alle menselijke dimensies: de lichamelijke, de emotionele, de gedragsmatige, de sociale, de cognitieve en de spirituele dimensie. 
  5. Je werkt transdiagnostisch vanuit het ontwikkelingsniveau van je cliënt, het verandervermogen, de mate van veranderbereidheid en de fase van het veranderingsproces. 

 

Deze integratieve werkwijze maakt het mogelijk om flexibel en doelgericht te werken, afgestemd op de unieke behoeften van de cliënt.

Wat is Integratieve Psychotherapie?

Integratieve psychotherapie is een wetenschappelijk bewezen effectieve vorm van psychotherapie en is erkend door European Association for Psychotherapy (EAP). Integratieve psychotherapie kent drie generaties van vakinhoudelijke ontwikkeling:

  1. 1e generatie: Eclecticisme
    Ook wel holistisch of integraal genoemd. Therapeuten combineerden technieken uit verschillende stromingen. Dit leidde echter vaak tot een onsamenhangend geheel. Uit het effectonderzoek van o.a. Wampold, bleek verder dat therapeutische interventies feitelijk geen intrinsieke werkzaamheid bevatten (niet meer dan 1% variantie).

  2. 2e generatie: Therapeutische relatie
    De tweede generatie legde daarom de nadruk op de therapeutische relatie en de kwaliteiten van de therapeut. Hoewel belangrijk en voorwaardelijk, dragen deze factoren slechts 8% respectievelijk 4% bij aan het effect van therapie.

  3. 3e generatie: Client Based Change
    De derde generatie heeft daarom het focus geheel gelegd op degene die verantwoordelijk is voor de echte verandering: de cliënt zelf. Dit is de Client Based aanpak (niet te verwarren met persoonsgericht of client centered). De Client Based Change model (CBC®-model) van De Nederlandse Academie richt zich volledig op het zelfhelend vermogen van de cliënt en diens veranderingsproces.

De 3e generatie integratieve psychotherapie

Iedere cliënt beschikt over een zelfhelend, zelfgenezend vermogen. Niet alleen op het lichamelijke vlak zoals bij een wond, maar ook op diep emotioneel niveau na bijvoorbeeld trauma. Daarbij beschikt de cliënt zelf over alle hulpbronnen die hij maar nodig heeft om zijn probleem aan te pakken, te herstellen en te groeien.  

“All change is Self Change. Therapy is simply self change, professionally coached.”
Prochaska, Norcross, and DiClemente

In de 3e generatie richten we ons daarom op het verandervermogen en de veranderbereidheid van de cliënt. Om het zelfhelend vermogen van de cliënt in actie te brengen zijn daarin de therapeutische interventies dus van minder doorslaggevend belang vergeleken met het op maat activeren van de werkzame factoren.

Bekijk hier de onze psychotherapie opleidingen.

Naamgeving in de GZ

In de gezondheidszorg worden de termen integraal, integratief en holistisch, vaak door elkaar gehaald en voorzien van verschillende betekenissen.

Integraal

In de additieve, aanvullende psychosociale zorg wordt integrale therapie gezien als een verzamelnaam voor therapieën, behandelmethoden en disciplines met een “integrale/geïntegreerde” aanpak. Iedere therapeut of behandelaar heeft zijn eigen methodes, disciplines en technieken die (complementair) worden toegepast bij de behandeling, zoals neurolinguïstisch programmeren (NLP), massage, yoga, regressietherapie, ACT, EMDR, biofeedback of mindfulness. Er zijn dus net zoveel therapieën als technieken zijn. Dit komt overeen met de 1e generatie integratieve benadering, het zogenoemde Eclecticisme.

Centra voor Integrale therapie

Er zijn ook centra voor integrale therapie, vaak betreft dat een multidisciplinair samenwerkingsverband van een arts, fysiotherapeut, psychotherapeut, GZ-psycholoog die met elkaar een gedifferentieerd behandelaanbod waarbij iedere therapeut zijn eigen behandeling aanbiedt. De verschillende methoden en therapieën worden dan niet door één behandelaar aangeboden.

Integrale psychiatrie

De integrale psychiatrie biedt naast diagnostiek en behandeling uit reguliere hoek ook alternatieve geneeswijzen (cag). Het is dus geen integratieve psychotherapie, maar het invoegen van complementaire geneeswijzen in de psychiatrie. 

Holisme

Holistische therapeuten richten zich op het fysieke, emotionele, sociale en spirituele welzijn van een persoon. Doel is het herstellen van de natuurlijke balans en het activeren van het zelfherstellend vermogen. Het gaat om het verlichten van klachten, bevorderen van persoonlijke groei en bewustwording. Gebruikte therapeutische middelen zijn bijvoorbeeld expressieve kunsten zoals dans, kunst of muziek, mindfulness waaronder meditatie- en ontspanningstechnieken, evenals fysieke benaderingen zoals yoga of Tai Chi.

Voor wie is een integratieve aanpak geschikt?

Een integratieve aanpak is geschikt voor iedereen die behoefte heeft aan persoonlijke begeleiding, of dit nu gaat om coaching, therapie of counseling. 

Mensen met uiteenlopende klachten kunnen baat hebben bij een integratieve benadering. Dit kan variëren van mensen met depressie, angststoornissen en trauma, tot mensen die worstelen met levensvragen, zelfontwikkeling of relationele problemen. Ook mensen die fysieke klachten ervaren die verband houden met stress of emotionele problemen, zoals chronische pijn of burn-out, kunnen profiteren van de Client Based aanpak aanpak van de integratieve therapie.

Het is ook een goede keuze voor mensen die eerder verschillende therapieën hebben geprobeerd zonder het gewenste resultaat, of voor mensen die een holistische benadering verkiezen waarbij zowel lichaam als geest worden meegenomen in het proces.

Ook wanneer er complexe of meervoudige problemen spelen kunnen cliënten baat hebben bij een integratieve aanpak, omdat hun situatie vaak meerdere lagen bevat die niet altijd met één methode te behandelen zijn.

Bekijk hier onze integratieve coaching-opleidingen of counseling-opleidingen.

Is er vraag naar integratieve therapie en coaching?

Ja, de vraag naar integratieve therapie en coaching is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Dit komt deels door de toenemende bewustwording van de complexiteit van mentale gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Veel mensen zijn op zoek naar een benadering die niet alleen hun symptomen aanpakt, maar ook naar de onderliggende oorzaken kijkt.

Daarnaast groeit de vraag naar gepersonaliseerde zorg en begeleiding, waarbij cliënten niet in een standaard protocol worden geplaatst, maar waar hun unieke behoeften en doelen centraal staan. Integratieve therapie en coaching spelen in op deze vraag door de flexibiliteit en het maatwerk dat zij bieden.

Kom naar een open avond

Proef de sfeer en stel studenten en opleiders al je vragen. Zie hier de eerstvolgende open avond